Of wij als cabaretgroep ‘the Blue Stars’ ‘iets zouden willen doen’ in het kader van de campagne ‘Samen maken we Nederland dementievriendelijk’?

Ja dus, om een lang verhaal kort te maken:

‘Voor ik het vergeet’

is een programma voor iedereen geworden, niet uitsluitend voor mensen met dementie, maar wel ‘zeer geschikt voor mensen met dementie’. Het is een familievoorstelling om samen te bezoeken, iedereen, met of zonder de diagnose dementie, zal volop kunnen genieten.

In ‘Voor ik het vergeet’ komen de verborgen schatten van het geheugen weer aan de oppervlakte. Wat is er mooier dan een lach op het gezicht tevoorschijn toveren door muziek met humorvolle conferences, over bijvoorbeeld:

– de TV’s van vroeger en de programma’s

– onze helden, de school (gedrag en vlijt een 10), de liedjes die we zongen

– de winkel van vroeger en de spullen die we kochten,

– dansles, het geloof, de kerk, onze opvoeding, onze taal..enz.enz.

Hilarische scenes, bijvoorbeeld die waarin Rob een Duitser zanger nadoet die niet kan play-backen.. Of onze danspogingen tijdens een fuif met ‘schuifelmuziek’ van o.a. Oscar Harris en the Twinkle Stars met ‘Try a little love’.The  Blue Stars hopen met het programma ‘Voor ik het vergeet’ bij te dragen aan eendementievriendelijke gemeenschap.

Cabaret als onderdeel van een broodnodige campagne:

Klinkt als muziek in de oren.. toch?

The Blue stars brengen al jaren het soort cabaret voor de wat oudere doelgroep. Zo verwijst bijvoorbeeld ook onze naam en onze kleding naar vervlogen tijden; Cliff Richard en the Shadows of zomaar een kermisbandje dat daar op wil lijken.Denk bij the Blue Stars vooral niet aan een oubollig programma maar vooral fris, vrolijk en eigentijds. Veel ‘weet-je-nog’ momenten, muziek uit vroegere tijden gekoppeld aan komische conferences en gebeurtenissen. Maar ook contrasten tussen vroeger en nu worden op een humoristische manier behandeld, mild, nooit grof of beledigend.

De kracht van the Blue Stars is het contact dat ze met het publiek weten te maken. Ze lijken feilloos aan te voelen met welke doelgroep ze te maken hebben. Bovendien zit er veel afwisseling in hun optreden, waarin de milde humor de boventoon voert. Het wordt nergens hard of grof; het blijft vriendelijk maar toch scherp en bovenal amusant. Het programma stoelt deels op herinneringen aan vroeger; dat maakt het voor veel mensen tot een mooie o-ja-voorstelling. O ja, toen … Ik heb een groot publiek zien genieten van een optreden van the Blue Stars.

Wim Daniëls, schrijver, cabaretier

Wim Daniëls

..Citaat

Klanken en melodieën kunnen zorgen voor minder angstgevoelens, en meer betrokkenheid bij de wereld door het ophalen van herinneringen. Muziek kan zelfs mogelijk de algemene kwaliteit van leven verhogen!..

Recensie februari 2019:

Twee uitverkochte zalen met enthousiast publiek.‘Nooit meer zo gelachen als na een voorstelling van Toon Hermans’ aldus een bezoeker. De pers schreef ‘..een daverend succes. Het publiek wisselde onophoudelijke lachbuien af met luide zang-memoires. Beide avonden ging het publiek helemaal los. Twee geweldige avonden’..

recensie

initiatiefnemers:

*De campagne ‘Samen maken we Nederland dementievriendelijk’ is een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderdeel van het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie. Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Dementievriendelijke gemeenschap

Een gemeenschap waarin mensen met dementie kunnen blijven functioneren. Waarin ze iets mogen vergeten. Waarin ze thuis gebracht worden als ze verdwalen. Waarin ze zo lang mogelijk aan het verenigingsleven kunnen deelnemen. Een dementievriendelijke gemeenschap dus. 

Muziek en dementie
Naast de emotionele en sociale plaats die muziek kan innemen, is er nog een andere uitwerking die muziek kan hebben. Muziek doet iets met ons brein. Uit onderzoek blijkt dat steeds dezelfde delen van de hersenen actief zijn als we naar muziek luisteren. Het gebied van het werkgeheugen en aandacht is dan vooral actief. Er is onderzoek gedaan naar wat muziek doet bij mensen met dementie. Iemand die al veel andere dingen vergeten is, kan vaak nog wel meezingen met liedjes van vroeger of melodieën herkennen.

De toon is gezet  
Onderzoek laat gunstige resultaten zien over de voordelen van muziek voor mensen met dementie. Dit komt doordat bepaalde delen van het brein nog intact zijn bij dementie. Dit zijn onder andere de hersengebieden die actief worden bij het horen van muziek. Vooral de psychische gezondheid kan een oppepper krijgen door muziek of muziektherapie. Een groot deel van de mensen met dementie heeft psychische klachten, zoals angst of depressie. Muziek lijkt een effectief middel om de psychische en emotionele toestand van mensen te bevorderen. Klanken en melodieën kunnen bijvoorbeeld zorgen voor minder angstgevoelens, en meer betrokkenheid bij de wereld door het ophalen van herinneringen. Muziek kan zelfs mogelijk de algemene kwaliteit van leven verhogen!